אנו משחזרים את זיכרון הדרמה של מחנה גוזן

שחקנים, זמרים ומוסיקה מפורסמים בביצוע התזמורת הסימפונית פלוק הוסיפו פאר לקונצרט מיוחד שהתקיים ב -10 באוקטובר, והכתיר את הפרויקט החינוכי אודות המורשת האמנותית של מחנה הריכוז גוזן. בזכות העמותה "דז'יצ'י פלוצ'קה" ותמיכת המרכז הלאומי לתרבות נוצרו ספר דיגיטלי וספר שמע רב-לשוני שגילה ותעד את היצירות הלא ידועות עד כה של שבויי מלחמה פולנים.

בשבת האחרונה בפלוצק התקיים קונצרט "KL Gusen - יצירתיות שנלקחה מהשכחה" בהשתתפות קבוצת אמנים, צעירים מוכשרים מההרכב "ילדי פלוק", ובמסגרת המוסיקלית המקורית של התזמורת הסימפונית פלוק. סיפור מוזיקלי וספרותי זה על KL Gusen, שהוצג מנקודת מבט של עבודת המחנה, הכתיר רשמית את החלק הראשון של העבודה על הפרויקט "אני חולם על פולין חזקה גדולה", שמטרתו לקדם את זיכרון ההיסטוריה של המחנה האוסטרי תוך שימוש במורשת שנשמרה בארכיונים ציבוריים ופרטיים. הפרויקט כולו מבוצע על ידי איגוד ידידי קבוצת "ילדי פלוק", בתמיכת המרכז הלאומי לתרבות מכספי התוכנית "Kultura w Sieci".

במסגרת הפרויקט, בנוסף לקונצרט, נמצאו שירי מחנה שהוכנו מחדש לפרסום (כולל יצירות מוזיקליות שנוצרו בגוסן), וכן יצא ספר אלקטרוני ייחודי עם שירת מחנה וספר שמע בפולנית, אנגלית וגרמנית. באופן עקרוני יש לעדכן את המאגר כל הזמן. תוכנו, המאוייר היטב עם תיאור המקור, זמין באתר www.gusen.pl.

מהות הפרויקט היא להראות את חשיבותו של היסוד התרבותי בתנועת ההתנגדות והמאבק נגד הכובש הנאצי, ובמקביל להתאושש ולהפוך את רצונם הבלתי מוחשי של אסירים. כיוזם ורכז הפעולה - ד"ר תדיאוש מילק מציין: "שירה ומוסיקה בגוזן מילאו תפקיד מיוחד בהגנה עצמית נגד שעבוד והשמדה." על פי המונח שצוטט על ידי קשישטוף דנין ווסוביץ ', הם היו "נגד הרעלה נגד המוות" או "ויטמינים L ו- Z" (Lerne und Zukunft - מדע ועתיד). השירים והשירים נאלצו להיות בעלי עומס רוחני ורגשי גבוה על מנת לאזן את הזוועות של חיי המחנה.

התפוקה הספרותית של גוזן מורכבת מכארבע מאות שירים, רומן אחד וכמה קטעי פרוזה קצרים, וכן למעלה מארבעיםשירים ומספר יצירות אינסטרומנטליות שנכתבו והולחנו על ידי אסירים.

לסיום רכז הפרויקט - "אני משוכנע שהפרויקט בממד החינוכי שלו, על ידי הצגת הדורות הצעירים באיזו מסירות נשמר הזכרון והצליל של פולין, יעזור לשחזר את זיכרון הדרמה של מחנה גוזן". (PAP)

מרבית העבודות ששימשו לפרויקט יגיעו מהארכיון הפרטי של דרו ואצלאב מילקה, מהעצורים הותקים ביותר מגוזן, והיא לא הופצה עד כה. החומרים העומדים על הפרק - לרוב התיעוד היחיד של השירה האישית ביותר שהוקראו בתחילה בפגישות חשאיות בגוסן, ובהמשך בפגישות של מועדוני אסירים לשעבר - הם היום העדות והקול היחיד של קהילת אסירים נשכחת.

יש להדגיש כי המטרה העיקרית ביצירת מחנה גוזן הייתה דווקא הרס האינטליגנציה הפולנית ואנשים שהנאצים חששו מפעילותם הפטריוטית. ריכוזם של יוצרים רבים ואנימטורים מצטיינים של חיי תרבות לפני המלחמה במחנה אחד: סופרים, מוזיקאים, עיתונאים, מדריכי צופים וכו ', לא יכול היה להישאר אדיש לחיי היומיום במחנה. בין האנשים שאמורים להיות מוזכרים, ובאותו הזמן נזכר בין דפי המו"לים העיצוב הנ"ל, הם, בין היתר: תדיאוש Faliszewski, סטניסלב Grzesiuk, קונסטנטי Ćwierk, Gracjan Guziński, לובומיר Szopiński, סטפן Niewiada, Mieczysław Paszkiewicz, Włodzimierz Wnuk, גז'גוז Timofiejew, Zdzisław ורובלבסקי ורבים אחרים.

"העבודה במחנה, שהורכבה והוברחה למרות איום המוות, אם כי מלאת כאב, הביאה תקווה לחופש שיגיע. החלום התגשם, והדור שלנו - הדור הבא - המשימה להמשיך את החופש הזה, לזכור את מחווה הדם ואת כבודם של בני ארצנו ממלחמת העולם השנייה, כולל אלה ממחנה גוזן "- מדגיש ט 'מילק והסביר כי ספרים אלקטרוניים וספרי שמע" הם סוג של מחווה סימבולית לגבורתם של כל אסירי המלחמה של גוזן, אשר על ידי מעקב אחר מילים ופתקים על שאריות הנייר שנותרו משקי מלט, טיפחו אמונה בעצמאות ".

ההתחייבות חשובה גם בהקשר למאמצי פולין להחזיר את הזיכרון הראוי לאזור שנותר ממחנה KL Gusen, שהופך בימים אלה לנדל"ן של בתים צמודי קרקע.

השירים והמוסיקה שנכתבו במחנה, בשילוב עם היעדר ראיות חומריות לפשע, מהווים מונוגרפיה פיוטית על המחנה - על מות קדושים של אסירים, על רגשותיהם האינטימיים, עבודתם וחלומותיהם לרוב. שירת המחנה היא גם עדות לעוצמתם הרוחנית של אנשים שבתנאי קיום הקשים ביותר הגנו על אמונתם בטוב אנושי, גילו את כבודם והצהירו על נאמנותם לערכים מוסריים, ונחשבו לתכונות חיוניות של האנושות.